Begraafplaatsen

Algemene Begraafplaats Rijnhof

Algemene Begraafplaats Rijnhof

De begraafplaats Rijnhof in Geestdorp is sinds 1976 in gebruik en heeft een algemeen en een rooms-katholiek gedeelte. Deze begraafplaats heeft een eigen aula en is karakteristiek voor de sobere maar parkachtige stijl van die tijd. Door de opgaande begroeiing rondom heeft deze open begraafplaats toch een besloten karakter. Op begraafplaats Rijnhof kan een urn worden bijgezet in een urnenmuur (columbarium) of in een urnengraf. De as van een overledene kan ook worden verstrooid op een
daarvoor aangelegd strooiveld.

Rijnhof beschikt over een ruim parkeerterrein.

Algemene Begraafplaats Meeuwenlaan

Algemene Begraafplaats Meeuwenlaan
De lommerrijke en sfeervolle Algemene Begraafplaats aan de Meeuwenlaan is in gebruik sinds 1936 en is ontworpen door de bekende tuinarchitect Leonard Springer. Zijn ontwerp wordt gekenmerkt door enkele elementen uit de landschapsstijl: grote bomen en beschutte plekken.

Op Begraafplaats Meeuwenlaan worden nieuwe particuliere graven uitgegeven, maar geen algemene graven. Rond deze begraafplaats staat een afschermende singel van bosplantsoen en bomen. De straten en lanen in de directe omgeving bieden enige parkeerruimte.

Algemene Begraafplaats Kamerik

Algemene Begraafplaats Kamerik
De Algemene Begraafplaats in Kamerik is in 1980 in gebruik genomen en ligt net buiten het dorp aan de Van Teylingenweg in een landschap van sloten en weilanden. Deze tamelijk kleine begraafplaats heeft een algemeen en een rooms-katholiek gedeelte. Er zijn nissen voor het plaatsen van urnen en hier ligt een strooiveld vlakbij om de as van uw dierbare uit te strooien.

De inrichting is sober, vrij strak en functioneel. Een kader van bosplantsoen zorgt echter voor beslotenheid en intimiteit. Deze begraafplaats beschikt niet over een aula, maar wel over een eigen parkeerterrein.

Begraafplaats 't Spijck Harmelen

De laatste eerBegraafplaats 't Spijck Harmelen
Buiten de dorpskern van Harmelen aan de Dorpeldijk ligt begraafplaats 't Spijck. Deze begraafplaats is geopend in 1969 en is sober, strak en vrij open. Ook hier is zowel een rooms-katholiek als een algemeen gedeelte. Het 't Spijck biedt tevens de mogelijkheid tot bijzetting in een urnenmuur of in een urnengraf.

Tussen de begraafplaats en het omliggende terrein staan bomen en struiken, waardoor een zekere beslotenheid is ontstaan. De begraafplaats beschikt over een parkeerterrein, een wachtruimte en toiletvoorziening. Er is geen aula op deze begraafplaats.

R.K. Begraafplaats De Hoge Wal

R.K. Begraafplaats De Hoge Wal
De R.K. Begraafplaats De Hoge Wal is eigendom van de Parochie Pax Christie Geloofsgemeenschap H. Bonaventura. Het is een sfeervolle kleine begraafplaats, gesticht in 1828 en bestemd voor leden van de R.K. gemeenschap te Woerden. Op De Hoge Wal kunnen urnen worden bijgezet in urnengraven.

Begraafplaats De Hoge Wal is in 1832 in gebruik genomen. Dit rijksmonument maakt deel uit van de vroegere stadswal van Woerden en is niet vrij toegankelijk.

Voor inlichtingen of een bezoek aan begraafplaats De Hoge Wal kunt u contact opnemen met dhr. W.J.A. de Wilde, tel. 0348-41 59 21.

Drie oude begraafplaatsen

Drie oude begraafplaatsen
Verder zijn er drie oude begraafplaatsen en is er nog een Joodse begraafplaats van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap. Deze laatste begraafplaats is een gemeentelijk monument en ligt in het Westdampark.

Op de drie oude begraafplaatsen in de gemeente Woerden worden geen nieuwe graven meer uitgegeven. Deze gemeentelijke monumenten kunnen wel worden bezocht.

De Familiebegraafplaats aan De Brauwstraat is aangelegd in 1813 en is een gemeentelijk monument. Het karakter ervan wordt bepaald door monumentale bomen.

Ook De Oude Begraafplaats aan de Leidsestraatweg in Harmelen heeft door monumentale bomen en grafmonumenten met een statige uitstraling.

Meer informatie over begraven in de gemeente Woerden

De gemeente Woerden kent twee soorten graven: een particulier graf en een algemeen graf. Het particuliere graf, huurt u voor twintig jaar. Daarna is telkens verlenging van een periode van tien jaar mogelijk. In een particulier graf (ook wel familiegraf genoemd) is ruimte voor maximaal twee personen. De tijdstippen van begraven kunnen vele jaren uiteen liggen.

De naam particulier graf is gekozen, omdat een familielid het recht heeft te bepalen of de huurperiode wordt verlengd. Eén persoon is dus rechthebbende.

U kunt van een algemeen graf eveneens twintig jaar gebruik maken, maar daarna is geen verlenging meer mogelijk. Ook in een algemeen graf is ruimte voor twee personen. Overledenen die in een algemeen graf begraven worden, zijn doorgaans geen familie van elkaar. Het is dus mogelijk dat op het zelfde graf twee grafmonumenten kunnen komen te staan. Bij een algemeen graf zijn er geen rechthebbenden.
Voor kindergraven gelden overeenkomstige regelingen, maar wijken de huurprijzen af.

De tarieven die de gemeente Woerden hanteert kunt u hier downloaden. De website van de gemeente Woerden geeft ook informatie over de huurkosten van een graf of van een nis in een urnenmuur.